top of page
Ieškoti
  • Writer's pictureBring Together Lithuania

Bring Together Lithuania'22 stories | Eva Lasys

Sveiki, aš esu Eva, studijuoju teisę Berlyne. Nors visa mano šeima liko gyventi Lietuvoje, mano tėvai emigravo į Vokietiją, kur gimiau aš ir mano sesuo ir kur praleidome savo visą gyvenimą. Kadangi ten, kur mes gyvename, nepažįstame kitų lietuvių, deja, niekada nebuvome lietuvių bendruomenės dalimi. Todėl mano žinios apie Lietuvą apsiribojo mano nedidele šeima ir atostogomis, kurias kartais praleisdavome Lietuvoje.

Po to, kai išsikrausčiau iš tėvų namų, supratau, kad bus sunku pačiai palaikyti ryšį su savo lietuvišku paveldu ir kad jaučiu vis mažiau pasitikėjimo savimi kalbėdama lietuviškai. Taigi pradėjau ieškoti galimybių sustiprinti ryšį su Lietuva. Iš pradžių ieškojau tik stažuotės, nes buvau nusiteikusi įgyti profesinės patirties, ir maniau, kad atlikdama ją Lietuvoje, galėsiu dar kartą aplankyti šią šalį. Tačiau man labai pasisekė, kad radau šią programą, nes ji yra kur kas daugiau nei įprastas apsilankymas į Lietuvą.


„Bring Together Lithuania“ pasirodė esanti daug daugiau, nei galėjau norėti ar tikėtis. Ši programa ypač daug dėmesio skiria dalyvių profesiniams tikslams, padeda jų siekti, bei padeda suprasti, ką reiškia būti lietuviu. Kartu programa buria šiltą ir malonią bendraminčių lietuvių bendruomenę, bei siūlo labai įdomią ir įvairią vasaros veiklų programą. Beveik kasdien lankėmės skirtingose įmonėse ir valstybinėse institucijose, o tai puikiai papildė stažuotę. Todėl labai džiaugiuosi, kad šią vasarą galėjau dalyvauti programoje.


Atlikau stažuotę „Transparency International“ Lietuvoje, kuria labai džiaugiuosi. Mane domina nevyriausybinių organizacijų ir pilietinės visuomenės ryšys visuomenės vystymesi ir transformacijoje, apie kurią visada siekiau daugiau sužinoti universitete. Tačiau neturėjau galimybės pati įsitikinti, kaip praktiškai gali atrodyti darbas nevyriausybinėje organizacijoje. Todėl buvo labai įdomu ne tik stebėti „Transparency International“ darbą, bet ir prisidėti prie jo nuo pat pirmos dienos, padedant atlikti įvairias užduotis. Turėjau galimybę bendrauti su daugybe skirtingų žmonių, ir visi, su kuriais dirbau ir kuriuos sutikau, buvo labai profesionalūs, malonūs ir svetingi. Tai sukūrė puikią darbo aplinką, kuri man labai patiko. Nors daugiausia kalbėjau angliškai, galėjau praktikuoti lietuvių kalbą profesionalioje aplinkoje, ko anksčiau niekada nebuvau dariusi. Dėl visų šių priežasčių mano stažuotė buvo labai vertinga patirtis, kuri leido ir asmeniškai, ir profesiškai tobulėti, todėl esu labai dėkinga, kad turėjau tokią galimybę.


Visos aplankytos įmonės ir valstybinės institucijos padėjo man suprasti, kokia yra darbo rinka Lietuvoje. Susitikome su daugybe įdomių, rinkoje pirmaujančių darbdavių tose srityse, apie kurias anksčiau net nesvajojau. Tai leido man praplėsti akiratį ir susipažinti su daugybe skirtingų profesijų, taip papildant savo karjeros tikslus ir perspektyvas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Visada buvome skatinami kelti klausimus, o daugelį mūsų susitikimų praturtino ir atviros diskusijos įvairiausiomis temomis ir klausimais. Nors mūsų grupės narius siejo lietuvybė, vis dėlto mūsų akademinė patirtis ir vietos, kuriose užaugome, buvo labai skirtingos, todėl visada buvo įdomu išgirsti nuomonių ir patirčių iš skirtingų perspektyvų. Todėl nebuvo nė vieno susitikimo, iš kurio nebūčiau išėjusi ko nors neišmokusi. Viena iš įsimintniausių patirčių buvo, kai (kiek netikėtai) teko bendrauti su įmonės darbuotoja, kuri, be kita ko, buvo ir žmogaus teisių gynėja. Labai įdomiai ir įkvepiančiai su ja diskutavome mums rūpimomis temomis, o vėliau ji padėjo mums sugalvoti klausimus, kuriuos galėtume užduoti parlamento nariams kitą dieną, kai lankysimės Seime. Tai buvo puiku!


Kita svarbi "Bring Together Lithuania" dalis - kultūrinės ir pramoginės veiklos. Turėjome daug ekskursijų po Vilniaus miestą ir muziejus, taip pat išvykų už Vilniaus ribų, tačiau kartu turėjome pakankamai laisvo laiko viską tyrinėti savarankiškai. Viena smagiausių dienų, kurios niekada nepamiršiu, buvo mūsų išvyka į pajūrį. Atsikėlėme labai anksti, kad galėtume keltis keltu iš Klaipėdos į Neringą ir prieš praleisdami popietę Nidoje galėtume aplankyti daugybę lankytinų vietų. Nors sąlygos buvo gana sunkios, nes mus pasitiko tikra lietuviška „vasara“ su labai nenuspėjamais orais, mes nepraleidome progos pamatyti svarbiausias pajūrio vietas ir neapsakomai smagiai praleidome laiką. Vakare grįžę į Klaipėdą, su visa grupe nuvykome į Teatro aikštę ir prisijungėme prie festivalio, kur vėliau iki vidurnakčio šokome liaudies šokius ir grįžome namo labai sužavėti.


Vis dėlto, mano nuomone, pagrindinė priežastis, dėl kurios kiekvienas programos aspektas buvo toks įdomus, įsimintinas ir svarbus, buvo mūsų sukurta grupė. Net ir už programos ribų viską darėme kartu, net jei tai reiškė tik ėjimą į prekybos centrus nusipirkti mėgstamų lietuviškų maisto produktų, ėjimą žaisti biliardą tris vakarus iš eilės arba, žinoma, pasivaikščioti po Vilnių. "Bring Together Lithuania" dėka radau lietuvių bendruomenę, kurios ieškojau Vokietijoje. Buvo labai vertinga kalbėtis apie mūsų bendrą patirtį, ką reškia būti lietuviu užsienyje. Santykiai su visais buvo labai lengvi, nes vienas kitą puikiai supratome, todėl galėjome tiesiog dalintis ir kartu vertinti savo kultūrą. Mane taip pat labai sujaudino tai, kad Lietuva tiek daug reiškia kitiems žmonėms, tiek išeivijos nariams, tiek lietuviams. Tai mane įkvėpė labiau nei anksčiau vertinti ir saugoti savo paveldą ir kalbą. Programa taip pat sudarė geriausias sąlygas praktikuotis kalbėti lietuviškai, nes nebuvo jokio spaudimo ir nesvarbu, jei darėme klaidų.


Pasibaigus programai esu be galo laiminga ir dėkinga, kad dabar visus galiu vadinti savo draugais. Jau dabar visi esame suplanavę dar kartą susitikti ir dar ne kartą sugrįžti į Lietuvą. Manau, kad tai, jog niekas nenorėjo, kad programa baigtųsi, ir kad atsisveikinti buvo taip sunku, yra patikimiausias įrodymas, ką mums reiškia "Bring Together Lithuania". Dar kartą norėčiau padėkoti "Bring Together Lithuania" komandai už tai, kad padovanojo man visas šias galimybes. Galimybė dalyvauti šioje programoje buvo neapsakoma privilegija ir šią patirtį branginsiu amžinai. Todėl, žinoma, nuoširdžiai rekomenduoju "Bring Together Lithuania" visiems, kurie bent šiek tiek ja domisi, ir tikiuosi, kad visiems bus taip pat smagu, kaip ir man!




31 peržiūra0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
white_logo_transparent_background.png
bottom of page